OBIADY

        ALERGENY

WYKAZ 14 ALERGENÓW – SUBSTANCJI I PRODUKTÓW  POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI 

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W  CODZIENNYM JADŁOSPISIE 

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies,  orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych  powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 

3. Jaja oraz produkty przygotowywane na ich bazie. 

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. 

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie

. 6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. 

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy  włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy  pistacjiowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty  przygotowane na ich bazie. 

9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie. 

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie. 

11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/l w  przeliczeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci  przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. 

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.  

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków  spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu  oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia